Met vertelstenen kun je alleen, met zijn tweeën of met meer personen verhalen vertellen. Het is een leeftijdsloos spel. Je kunt het met kleuters doen, maar ook met oudere kinderen. Vertelstenen zijn te koop op Etsy, maar het is leuker om ze zelf te maken door stenen te beschilderen.
Vertelstenen maken
Je zoekt stenen, of je koopt ze bij het tuincentrum. Beschilderen kun je doen met acrylverf, maar erop tekenen met Posca-stiften werkt ook heel goed. Als je de stenen afwerkt met blanke spuitlak blijven ze lang mooi. Wij zijn begonnen met twaalf stenen. Het leuke van vertelstenen is dat je altijd kunt uitbreiden.
Het werkt het beste als je stenen maakt met personages, bijvoorbeeld een kind, een prins of een heks. Maar denk ook aan dieren of fantasiewezens. Stenen met plaatsen zijn ook handig, zoals de zee of een kasteel. Stenen met problemen (een gebroken been, een spook, een brand) zorgen voor spanning. Je kunt ook nog denken aan stenen met oplossingen (een toverstaf of een sleutel bijvoorbeeld)
Associatief vertellen
Als je associatief wilt vertellen doe je alle stenen in een zak of onder een doek. De eerste persoon pakt een steen en begint te fantaseren bij de steen. Wie of wat staat er op? Welk begin van een verhaal kun je daarbij vertellen? De volgende pakt een tweede steen en gaat door met vertellen naar aanleiding van de afbeelding op deze steen. Het liefst vertellen wij op deze manier. Het verhaal is verrassend. Het slingert en kronkelt. Er ontstaan plotwendingen doordat iemand ineens een steen pakt die het verhaal een hele andere kant op laat gaan. Je kunt het verhaal ook spannend maken door bij een steen naar een cliffhanger toe te werken (zou het meisje de geheime sleutel vinden?). Dan is het extra spannend wat de volgende steen zou zijn. Je moet een beetje samen aanvoelen wanneer het verhaal is afgelopen. Komt alles goed of heeft het een open eind? Je hoeft de stenen niet per se op te maken.
Gestructureerd vertellen
Vooral met kleinere kinderen kan het fijn zijn om te kiezen voor wat meer structuur. Verdeel hiervoor de stenen in personages, plaatsen, problemen en oplossingen. De eerste persoon trekt een personage en begint met vertellen, bijvoorbeeld ‘Er was eens een prinses’. De volgende persoon gaat verder met de plaats ‘ze ging zwemmen in zee’. Dan een steen voor het probleem ‘ze raakte haar huissleutel kwijt’. Ten slotte trekt iemand de steen met de oplossing ‘ze vond een toverstaf en toverde hem weer terug’. Natuurlijk kun je veel uitgebreider vertellen bij de stenen.
Wauw wat een geweldig en origineel idee. Ik ben dit nog nooit eerder ergens tegengekomen. Het lijkt me echt ontzettend leuk om dit een keer te doen. Schrijf je goed gelukte verhalen ook weleens op?
We schrijven ze nooit zo letterlijk op, maar aangezien zowel Mare als ik graag schrijven, komen er vast wel eens elementen van het vertellen terug in verhalen.
Je hebt ook vertel dobbelstenen, deze zijn ook erg leuk voor als je op reis bent.
Ja, ik ken ze. Wij hebben ze ook. Misschien schrijf ik daar ook nog eens een blog over.