Wintertijd

Het is weer wintertijd. ‘s Avonds is het vroeg donker: de ideale tijd om elkaar griezelverhalen te vertellen tijdens een nachtwandeling. Mare en ik zijn daar vorige winter mee begonnen en onze verhalen worden steeds spannender en fantasierijker. In het begin was ze net tien en ik denk dat dat een mooie leeftijd is hiervoor. Als kinderen een paar jaar jonger zijn halen ze fantasie en werkelijkheid nog gemakkelijk door elkaar en is zo’n griezelwandeltocht misschien eng. Als ze ouder zijn is het een goede les in het omgaan met spanning. En iedere wandeling is weer een bijzondere ervaring.

 

Hoe vertel je een griezelverhaal?

Vind je het moeilijk om een verhaal te vertellen? Begin gewoon met het omschrijven van een situatie. Mare begon een paar dagen geleden met het omschrijven van een dorp in een bergvallei. Bij het dorp lag een grot waarin demonen huisden. Met zo’n omschrijving voel je al dat het spannend gaat worden. Bedenk dan een persoon. Mare bedacht een meisje dat ‘Imara’ heette. Het persoon moet een probleem hebben, dan gaat het verhaal lopen. De wind vertelde aan Imara dat ze met alle mensen uit het dorp langs het bergriviertje naar de zee moesten lopen, anders zou er iets heel ergs gebeuren. Imara probeerde ze over te halen, maar de dorpsbewoners waren eigenwijs. Uiteindelijk ging ze alleen. Het dorp werd die nacht door rukwinden verwoest. Alle mensen stierven en veranderden in demonen en verbleven tot in de eeuwigheid in de grot. Zo is het verhaal snel verteld, maar Mare maakte het spannend door allerlei onheilspellende details toe te voegen. Op de avond dat het meisje Imara het dorp ging waarschuwen, was de lucht groen. Toen ze langs de rivier liep, zag ze dat de vissen er anders uitzagen dan normaal. Ze hadden vreemde dikke koppen. Je kunt je kunt ook enge geluiden toevoegen aan je verhaal, zeker als je op een eenzaam landweggetje loopt, waar toch niemand je hoort. Wij voegen ook graag elementen toe aan ons verhaal die we ervaren tijdens het wandelen. Tijdens een stormachtige avond werkt het goed om het ook in het verhaal te laten stormen. Toen Mare’s personage langs een riviertje liep, liepen wij toevallig langs een brede sloot.

 

Enge beelden en situaties

Je kunt het je ook nog gemakkelijker maken en elkaar enge beelden of situaties schetsen. Bijvoorbeeld dat een reusachtig spook zijn laken om je heen slaat en dat je daarbinnen in het donker zijn geraamte voelt en allerlei andere enge dingen waarvan je niet precies weet wat het zijn. Hoe meer zintuiglijke ervaringen je toevoegt, hoe meer de ander beleeft wat je vertelt. Soms vloeit er een verhaal uit voort, maar dat hoeft niet per se.

 

Nachtwandelingen met gedichten

Nachtwandelingen lenen zich niet alleen goed voor het vertellen van griezelverhalen, maar ook voor het schrijven van gedichten. Hoe je dat doet lees je hier.