Dat je ook in een boek voor oudere kinderen niet alles met woorden hoeft te vertellen, bewijst Brian Selznick in ‘De wonderlingen’. Het boek begint met een beeldverhaal van maarliefst 400 (!) pagina’s. Het vertelt de historie van Billy Wonderling en zijn nakomelingen. Billy Wonderling, een jongen nog, overleeft in 1766 een scheepsramp en komt in Londen terecht. Hier raakt hij gefascineerd door het theater, adopteert een vondeling en wordt via hem de stamvader van een beroemde acteursfamilie. In de sprekende zwart-wit tekeningen word je meegenomen in hun belevenissen, die hier en daar duiding krijgen door krantenartikeltjes, theaterkaartjes of ansichtkaarten.
Via een flash forward kom je in het tweede deel van het boek in 1990 terecht, geschreven in proza. Hierin leven we mee met Joseph, die weggelopen is van kostschool. Hij klopt aan bij zijn oom Albert Nightengale, die hier aanvankelijk niet van gediend is. De inrichting van het huis van oom Albert lijkt een relikwie uit een ver verleden waaraan niets mag veranderen. Joseph stelt zijn oom kritische vragen en gaat op zoek in het huis dat een verhaal lijkt te vertellen dat misschien wel over zijn familie gaat.
‘De wonderlingen’ eindigt weer met een reeks illustraties.
Selznick doet het terugkerende zinnetje in het boek ‘Je ziet het of je ziet het niet’ recht in het verhaal van de familie, maar ook in kleinere persoonlijke verhalen van de personages. Weinig is wat het lijkt. Hij heeft veel literaire citaten opgenomen, zonder dat het leidt tot dikdoenerij. In het laatste hoofdstuk kun je lezen over de verhalen van personen waarop het boek losjes is gebaseerd. Ook het huis in Londen blijkt echt te bestaan.
‘De wonderlingen’ is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf een jaar of 10. Het leent zich goed om samen te lezen en over na te praten. Hierbij zijn veel verschillende insteken mogelijk. Je kunt je richten op vragen over de vorm van het boek (In hoeverre ervaar je de gedeelten die met tekeningen verteld zijn anders dan het tekstgedeelte en hoe kan dit denk je?), maar ook op meer filosofische (Wat is ‘waar’ in het verhaal? Is dit belangrijk?).
Bij de originele Engelse versie van dit boek is een mooie trailer gemaakt.
(Bron: https://www.themarvelsthebook.com)
Brian Selznick – De Wonderlingen. Lannoo 2016
Geef een reactie