Wie kent Frank Groothof niet? Het bekendst is hij wel van ´Sesamstraat’ en ‘Klokhuis’. Aan het eind van de jaren ‘80 speelde hij met zijn broer René en ‘vader’ Marnix Kappers in ‘Broertjes’ bij de VPRO. Mare en ik kijken er nog wel eens naar (op https://www.vpro.nl/jeugd/programmas.html) en moeten dan hard lachen om het wilde fantasiespel van Frank en René als ze eigenlijk horen te slapen.

Frank Groothof, Marnix Kappers en Rene Groothof in ‘Broertjes’ (1988) – ANP Archief

In ‘Broertjes’ speelden Frank en René al vaak ‘operaatje’ met vaders platenspeler. Ook uit Frank’s latere werk blijkt zijn liefde voor opera. Tussen 1990 en 2010 verwerkte hij samen met anderen een hele trits klassieke verhalen en opera’s tot kinderopera’s, zoals Don Giovanni, Shererazade, Gilgamesj en Orpheus. Ze verschenen op CD’s met daarbij mooie boeken met de verhalen, in samenwerking met geweldige illustratoren, als Thé Tjong-King.

Het is alweer even geleden dat het laatste boek met CD is uitgekomen, maar het goede nieuws is dat verschillende ervan nog te krijgen zijn. Nog beter nieuws is dat de opera’s te vinden zijn op Google Play Music, Spotify en Apple Music. Zo kun je je kind kennis laten maken met mooi gespeelde oude verhalen en laten gniffelen om de humoristische details die erin zitten. Mare vindt ze in elk geval prachtig.

Kinderopera’s van Frank Groothof
Don Giovanni
Peter en de Wolf & Het olifantje Barbar
Carmen
De Toverfluit
Fidelio
Carlos en de Uilenspiegel
Pinocchio
Sheherazade
Het Monster van het Labyrint
Orpheus en de hellehond van de Hades
Boris Godoenov
Koning Arthur
Gilgamesj