Ga je niet op vakantie deze zomer? Het verhaal ‘De hongerige dingo’ neemt je helemaal mee naar de Australische wildernis en laat je meeleven met een moederkangoeroe en haar kleintje. Lewis Burns speelt het op de didgeridoo, een blaasinstrument van de Aboriginals. Je kunt het beluisteren via Google Play Music, Spotify of een andere streaming dienst.

Burns vertelt eerst het verhaal:

‘Het verhaal gaat over een moeder en een baby kangoeroe, die door de wildernis lopen. Ze worden gezien door een dingo. De dingo is hongerig. Hij denkt een gemakkelijk maaltje te kunnen verorberen, dus achtervolgt hij de kangoeroes. De witte kaketoe cirkelt door de lucht, schreeuwt en waarschuwt de kangoeroes dat de dingo in de buurt is. De kangoeroes vluchten en het lukt de dingo niet om de baby te vangen. De kookaburra (lachvogel) heeft de hele tijd toegekeken en lacht de dingo uit’.

Vervolgens laat hij op zijn didgeridoo de dierengeluiden horen die in de muziek te horen zijn:

  • De moederkangoeroe, springend door de wildernis;
  • De babykangoeroe, die haar probeert bij te houden;
  • De witte kaketoe, die cirkelt in de lucht en schreeuwt dat de dingo in de buurt is;
  • De dingo, die keft eerst van een afstandje en dan steeds dichterbij;
  • De lachende kookaburra.

Het zijn sprekende geluiden, de associaties met de dieren die erbij horen zijn treffend.

Daar is de moederkangoeroe!’ fluistert Mare me toe als we naar de muziek luisteren. En even later ‘Daar is de baby!’ Telkens herkennen we de dieren uit het verhaal. Vijf minuten lang zijn we in Australië, waar kangoeroes met hulp van een witte kaketoe ontsnappen aan een dingo. We lachen mee met de kookaburra.

Bron: ‘The Story about the Hungry Dingo’ en ‘The Hungry Dingo’ van Lewis Burns, op het album ‘Lewis Burns’ (2006), track 3 (verhaal) en 4 (muziek). Te vinden op Google Play Music, Spotify, Tidal en andere streaming diensten.

Didgeridoospeler
Door Graham Crumb/Imagicity.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25266419