Wat ontdek je als je je dagelijkse routine eens doorbreekt? Dat kun je beleven in het prachtige beeldverhaal ‘De berg’ van Carmen Chica en Manual Marsol. Een vrachtwagenchauffeur rijdt iedere dag over dezelfde berg. Die ene keer dat hij moet stoppen om te poepen verdwaalt hij. Hij loopt steeds verder de weelderig begroeide berg op. Twee rode oogjes volgen hem. De chauffeur gaat steeds meer op in de natuur. Zijn hand wordt groot als hij door het gat in de boom voelt. Zijn neus en oren groeien als hij de bloemen ruikt en de adelaars hoort. Uiteindelijk verandert hij zelfs in een behaard natuurwezen en komt een zwarte gedaante met rode oogjes op zijn buik liggen. Als natuurwezen ziet hij nog veel meer en speelt hij met de dieren in het bos. Het zwarte gedaante doet vrolijk met hem mee. Aan het eind vindt hij zijn vrachtwagen en transformeert hij in zichzelf.

illustratie uit De berg

De tekst in ‘De berg’ is summier en het beeld vertelt een eigen verhaal. De illustraties zijn kleurrijk, intens en gedetailleerd. Er zit humor in en hoe vaker je het boek leest en bekijkt, hoe meer je ziet. Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Met oudere kinderen kun je praten over mogelijke interpretaties van de schilderingen. Transformeert de chauffeur echt, of is het symbolisch bedoeld? Waar staat het zwarte gedaante voor en waarom zoekt het toenadering?

Manuel Marsol won de prestigieuze internationale prijs voor illustratie op de Bologna Children’s Book Fair 2017 voor dit boek.

De berg – Carmen Chica & Manuel Marsol, uitgeverij Boycott 2018. (Vertaald uit het Spaans door Helena Overkleeft.) 56 bladzijden. Behalve in het Nederlands en Spaans (Yôkai : el tiempo del gigante) ook verkrijgbaar in het Frans (La Montagne).